Vintage och pre-owned – stora trender för de som vill börja bygga en klocksamling

Svenska F1 föraren Ronnie Petersons Tag Heuer i guld såldes för ett par år sedan på Christies i London. Den var välanvänd och en gåva från Jack Heuer och gick för ett högt pris.

Tidigare ägda ur är populärare än någonsin och alla jublar. Säljare får bra betalt, köpare kan få tillgång till ”riktiga” klockor för en rimlig slant och intresset för klockor stiger och hela branschen applåderar. Ett vintageköp är ofta början på ett samlande som i sin tur skapar en nyfikenhet på nya ur.

Att tidigare ägda klockor är så populärt beror på att antalet kunniga samlare ständigt ökar kombinerat med en gnutta nostalgi blandat med en längtan efter att äga en kvalitetsprodukt.

Att äga en vintageklocka påminner lite om att äga en vintagebil fast utan oljeläckage. Visst måste den servas och skötas om och många får en relation till sin ”gamla” klocka eftersom de har karaktär.

Man ska också komma ihåg att klockor är känslomässiga investeringar vars värden kan variera stort och att sällsynta och värdefulla klockor är ovanliga. Det är extremt ovanligt att det finns klockor till salu som till exempel Paul Newmans Rolex Daytona som såldes på auktion hos Philips för en gigantisk summa pengar.

Intressanta vintageklockorna är de som utvecklats för speciell användning och har specialfunktioner som till exempel Rolex Submariner (dykning), Milgauss (kärnforskning) och Explorer II (vattenaktiviteter) med flera.

Är du intresserad av att köpa, gör din hemläxa, tala med dem som säljer tidigare ägda ur, gå in på webbforum och ställ frågor, gå på auktionsvisningar både på nätet och i verkligheten, prata med samlare,

Men viktigaste av allt är att köpa från en betrodd källa för att inte bli utsatt för en bluff.

Rolex är ett av de hetaste varumärkena på andrahandsmarknaden – men på senare tid har flera av Panerais klassiker seglat upp som riktigt heta.

Här kommer några andra pärlor:

Omega Speedmaster, en ikonisk klocka – den första på månen – och som har en eget instagramkonto.

Bukowskis sålde härom året en ”Speedy” som slog världsrekord och i veckan (9:e april) sålde de en till vars pris slutade på 1 102 500 kronor – inte rekord men väldigt bra pris.

Omega Seamaster är en mycket bra klocka att köpa som pre-owned. Den har en prisbild som är lite mer tillgänglig för de flesta. 

Lange & Söhne, varumärket med de fantastiska klockorna, historien som vi älskar och den lilla produktionen. Modellen Zeitwerk känns igen på långt håll.

Royal Oak från Audemars Piguet är den kultförklarade klockan (ritad av Gerald Genta) som på egen hand räddade ett av de bästa varumärkena inom Haute Horlogerie år 1972. Den står än idag för närmare 70% av AP’s försäljning.

Jaeger-LeCoultre Reverso, mer klassiskt är så kan det knappast bli. Med en Reverso – i dagligt tal kallad Poloklockan – är både damer och herrar välklädda om handleden.

Har du tur kan du med ett genomtänkt köp av en tidigareägd klocka inte bara bära ett stycke historia runt handleden utan också göra en god affär samtidigt som du ser lite cool ut.

Foto: Nymans Ur 1851, Christie’s, Philips, Bukowskis

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed