Tidlösa klockklassiker, del 4

Allt du behöver veta om världens mest legendariska armbandsur.

Denna vecka: Audemars Piguet, Royal Oak

Den här veckan ska vi bekanta oss med en klockmodell som under -00 -talet på allvar seglade upp och intog den åtråvärda tronen för klockor i lyxsegmentet som man bara måste ha om man har koll, vill ha koll, vill få andra att tro att man har koll, eller kanske faktiskt inte bryr sig om koll men helhjärtat uppskattar ett helt unikt hantverk med både en insida och en utsida som får hjärtan att slå snabbare. Turen har kommit till Audemars Piguets åttkantiga legendar Royal Oak.

Historien om världens första klocka i segmentet lyxstålsport tar sin början 1971 när Audemars Piguets dåvarande VD, Georges Golay, ringer upp klockdesignern Gérald Genta. Audemars Piguets ekonomi var på toppen av kvartskrisen – med andra ord raskt på väg mot botten. Monsieur Golay hade uppfattat intressanta signaler från sina italienska kunder som efterfrågade en lyxklocka som varken var i guld eller hade en massa imponerande komplikationer. Nej, det skulle vara en sportklocka i stål men med ett pris för en komplicerad guldklocka. En klocka som skulle köpas av ”de som förstår”. Golay skulle vända resultatkurvorna och samtalet till välrenommerade Genta gick i korthet ut på att Golay och A.P. behövde:

1. en vattentät sportklocka

2. i stål

3. i morgon bitti

Gérald Genta.

Genta skissade och resultatet blev en klocka med både borstat och polerat stål. En åttkantig krans fäst med skruvar i boetten. Och en integrerad länk som satt minst sagt stadigt i boetten.

Gentas originalskiss från 1971.

Klockan kostade, när den släpptes på Baselmässan 1972, 3 750 schweizerfranc. I jämförelse så kostade den näst dyraste stålklockan på den tiden 850 schweizerfranc och en Submariner ungefär 375 schweizerfranc, alltså bara en tiondel av en den nya åttkantiga skapelsen. Modellen blev ingen omedelbar succé men så sakteliga blev kunderna allt mer attraherade av nytänkandet från Audemars Piguet.

Premiärreferensen hette 5402 och tillverkades mellan 1972 och fram till slutet av sjuttiotalet. Boetten mätte smakfulla 39 mm i diameter och 7 mm på höjden. Innanför skalet satt AP:s kaliber 2121 tillverkat av Jaeger-Le Coultre. Samma verk i en Jaeger hette 920 och verket satt även ibland annat Vacheron Constantins modell Overseas.

Första utgåvan av Royal Oak från 1972

Modellserien Royal Oak står i dag för 75 procent av Audemr Piguets totala omsättning på 1 miljard schweizerfranc (cirka 9,4 miljarder kronor).

Namnet Royal Oak kommer från brittiska stridsskepp med samma namn och den åttkantiga kransens form från skeppsventiler.

En rad varianter på ursprungsmodellen har släppts sedan premiäråret 1972, både vad gäller material och form. Den största nyheten kom 1993 i och med lanseringen av avknoppningen Offshore – en större, robustare och sportigare brorsa med detaljer i gummi.

Första utgåvan av Royal Oak Offshore från 1993.

Audemars Piguet grundades av urmakarna Jules Louis Audemars och Edward Auguste Piguet 1875 och är i dag det äldsta klockvarumärket som fortfarande är i grundarfamiljens ägo. Styrelseordföranden heter Jasmine Audemars och är barnbarnsbarn till Jules.

Sedan 1875 har Audemars Piguet sitt huvudkontor i den vykortskompatibla orten Le Brassus i dalen Vallée du Joux i Schweiz, samma plats där bland annat kollegorna Patek Philippe och Jaeger-LeCoultre också huserar.

Herr Nilsson

Urstockholmaren Per Nilsson har skrivit om stil och mode för män sedan mitten av -90-talet. 2001 släppte han ”Snyggt – en stilguide för män” (Albert Bonniers förlag) som följdes av ytterligare två modeböcker.  2005 grundade han det prisbelönta modemagasinet King där han var chefredaktör fram till sista januari 2018. Klockintresset har funnits så länge han kan minnas. Första klockan var en Swatch modell Jellyfish årgång 1985. På nymansur.com bidrar han varje VECKA med sina tankar om stil och mode.

No Comments Yet

Comments are closed