Tag Heuer visade klocka i ny tappning

Nya Autavia Isograph Chronometer är intressant och många journalister hyllade den på Baseworld.

Namnet Autavia dök upp för första gången under 1930-talet, på instrumentbrädor för racebilar och flygplan, gjorda av Heuer. Namnet är en bokstavslek av auto och aviation och blev senare känt för racingkronografer. Autaviainstrument användes från 1933 till 1957.

Modellen Carrera, en av varumärkets mest kända klockor, men det var Autavia som stod för Heuers bas i tillverkningen från 1960-talet fram tillbörjan av 1980-talet.

År 1958, fyra år före lanseringen av den allra första Autavia, deltog Jack Heuer i två bilrace. Det var erfarenheterna av dessa som ledde till att den gamla Autaviatimern på instrumentbrädan försvann och Heuer Monte Carlo timern lanserades. Men år 1962 introducerade Heuer Autavia som armbandsur med roterande svart boettring och flera funktioner. Det var också det första armbandsur som Jack Heuer, då 30 år, skapade för företaget.

När Heuer blev TAG Heuer, försvann Autavia men gästspelade i kollektionen 2003 för att återkomma och 2016/17 som Autavia Heuer 02 Chronograph.

Autavia år 2019 bygger på några av de element som fanns i de tidiga Autaviakronograferna matchat med spetsteknologi som den internt tillverkade Isograph Carbon Composite hairspring (balansfjäder).

Namnet kommer från det grekiska ordet iso som kan översättas till “lika” och ska poängtera den stabila och konsekventa rörelsen av den nya komponenten.

Boetterna är 42 mm, finns i både stål och brons, har den överdimensionerade kronan som är räfflad för bästa möjliga grepp.

Tavlorna som har en lätt kornad yta är lättavläst tack vare stora arabiska siffror, presenteras i olika färger (grått, brungrönt, blått). Datumvisningen sitter vid kl 6. Bakboetten är snyggt graverad och vid entrén till montern fanns motivet i jätteformat.

Autavia 2019 har dubbelriktad vridning med 60-minuters skala i svart eller blå ceramica och boett i brons eller stål med baksidor i titan. Den överdimensionerade kronan gör den enklare att använda med handskar. Urtavlor finns i brunt, svart och kakigrönt

Den ursprungliga Autavia var känd för att vara läsbar under alla förhållanden så också årets version. Visare och index har SuperLuminova som gör det möjligt att se tiden i mörker, datumfönster klockan 6.

Jack Heuer var på sin första Baselworld som sexåring och firade denna gång 80 år med mässan. I november fyller han 87. Vi har båda lite dåliga knän och han  berättade för mig och fotograf Mia Litström att senaste vintern har han på läkarnas inrådan sluta åka skidor.

Foto: Mia Litström & TAG Heuer

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed