Tunna skivor återigen högsta mode

De ger urtavlorna och varje klocka ett unikt utseende tack vare de individuella skiftningarna. I mitten av 1960-talet användes upp till 30 olika typer av stenar för de populära uren som ofta var smyckade med diamanter, hade guld i boetter och band – ofta bearbetat så som om det kom direkt från naturen.

Under det sena 1960-talet pågick en upprorisk, dramatisk och dynamisk designrörelse som utmanade traditionell formgivning. Det unga gardet inom jet-setgängen blev en viktig kundkrets. De var mode- och konstkunniga, jobbade ofta inom kreativa yrken, älskade smycken och klockor som var överdådiga och lyxiga. Malakit och organiska material som korall och elfenben, ihop med tungt guld med textur för att se naturlig ut gärna som bark eller månens yta, blev oerhört populärt.

Björn Weckström, berömd guldsmed från Finland, var pionjär inom den moderna smyckeskonsten. Han arbetade med brutna och ojämna ytor och olika material och kom även att påverka utformningen av klockor under 1960-talet genom en utställning på V&A i London 1961 som satte tonen för den nya smyckesvågen.

Det var framförallt i Swinging London och Hollywood som kunderna till dessa extravaganta klockor fanns.  De skulle ha tavlor i korall, lapis-lazuli, jade, malakit, opal, onyx, turkos och tigeröga. Idag läger vi gärna till aventurin och meteorit.

Att Rolex gör fantastiskt snygga klockor med malakittavlor såg vi framförallt förra året. På årets Baselmässa visade de den nya generationen Oyster Perpetual Day-Date 36, i guld i tonerna gult, vitt och Everose. Den nya modellen med malakittavla har diamanter vid index varav av två är stora och baguettslipade.

Modellen med tavla av rosa opal med dimantbesatta rommerska siffror och diamantkrans är ett smycke att ta tiden med.

Som ett glatt utropstecken är modellen med tavla av turkos, index med diamanter och diamantbesatt boettring.

I Rolex klockor med tavlor av ädelstenar sitter kaliber 3255, med kraftreserv om 70 timmar, som har visning av både dag och datum vilket är nytt för denna modell.

Chopard har en tradition av att göra de mest delikata smyckesur med urtavlor av ädelstenar. Deras serie   L’Heure du Diamant är en modern version av de klockor de tillverkade i slutet av 1960-talet.

Den 50-års jubilerande designen är inspirerad av de ursprungliga modellerna från 1969. De har boettringar med diamanter om mer än fyra karat per klocka.

Armbanden i framförallt vitt guld har en handgraverad barkartad yta och är konstruerade så att de är flexibla för bärarinnan.

Malakiten ihop med det vita guldet och diamanter är en fantastisk kombination.

Den populära stenen lapis-lazuli med knallblå färg ger klockan ett utseende som gör att den syns.

Den av många älskade opalen, som de som letar efter den ofta riskerar livet för, med diamanter och alligatorband är för många det bästa man kan bära på handleden.

FOTO:

Rolex

Chopard

Bukowskis

Mia Litström

e-bay

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed