Tidlösa klockklassiker, del 3

Allt du behöver veta om världens mest legendariska armbandsur.

Denna vecka: Jaeger-LeCoultre, Reverso

Utgåvan Tribute to 1931 vars band tillverkas av den argentinska stövelmakaren Casa Fagliano.

Den här veckan ska vi bekanta oss med en av den horologiska historiens populäraste och kändaste rektangulära klockor. Turen har kommit till Jaeger-LeCoultres fyrkantiga och vändbara skönhet Reverso. En klocka som med fördel bäres till kostym eller kavaj.

Originalutgåvan av Reverso från 1931.

Historien om den snart hundraåriga designskapelsen med tydliga inslag av art déco, har sin början i Indien vintern 1930/-31. Sammanhanget var förvisso välklätt men långt ifrån kavajbaserat. Under en av sina genomresor i landet så unnade sig den schweiziske affärsmannen César de Trey ett besök på en hästpolomatch. Där började de Trey samtala med en brittisk arméofficer, tillika lagdeltagare under matchen. Spelaren visade de Trey sin klocka som precis fått sitt glas krossat under det tuffa spelets gång. Britten frågade försynt de Trey om det inte borde gå att skapa en klocka som kunde klara sportens hårda stötar.

Den danske prins Aages Reverso från 1933.

Schweizaren återvände till Europa, närmare bestämt till sin vän, urmakaren Jacques-David LeCoultre. De båda diskuterade möjligheterna att utveckla en stöttålig klocka och snabbt stod det klart att LeCoultre skulle stå för urverket. LeCoultre anlitade företaget Jaeger som fick uppdraget att skapa boetten. Jaeger i sin tur kontaktade den franske designern René-Alfred Chauvot. Resultatet blev ett armbandsur som genom sin unika boett och vändbara urtavla skyddades mot stötar. Dessutom skapades en unik yta för personlig utsmyckning på boettens baksida, eller ja, uppsida.

Sprängskiss av den klassiska rektangulära modellen.

1931 bestod Reverson av 30 delar, i dag är de betydligt fler, antalet släppta referenser likaså. Tourbilloner, minut repeaters och vattentäthet är i dag självklarheter i sortimentet.

Varumärket Jaeger-LeCoultre grundades officiellt 1937.

Reverso från 1937 som tillhörde brittiske Edward VIII.

Originalutgåvan av Reverso från 1931.

Jubileumsutgåvan Tribute to Reverso 1931-2011.

Den första vattentäta Reverson utkom 1985.

Herr Nilsson

Urstockholmaren Per Nilsson har skrivit om stil och mode för män sedan mitten av -90-talet. 2001 släppte han ”Snyggt – en stilguide för män” (Albert Bonniers förlag) som följdes av ytterligare två modeböcker.  2005 grundade han det prisbelönta modemagasinet King där han var chefredaktör fram till sista januari 2018. Klockintresset har funnits så länge han kan minnas. Första klockan var en Swatch modell Jellyfish årgång 1985. På nymansur.com bidrar han varje VECKA med sina tankar om stil och mode.

No Comments Yet

Comments are closed