Baselworld 2019

Igår (26:e mars) stängde årets BaselWorld – mässan som i drygt hundra år varit tongivande inom klockbranschen.

Stora förändringar pågår och mässan hade denna gång drygt 20% färre besökare än förra året.

Visst var det lite glest mellan montrarna men det var också mycket bekvämare. Eftersom Swatch City (smeknamnet på Swatch Groups montrar med 15 av deras varumärken) inte var på plats så hade en stor yta mitt i hall 1 frigjorts. Där hade vi denna gång pressrummet med bara en gräsklädd mur, i midjehöjd, som gräns mellan utställning och vårt arbetsområde. Annorlunda, mycket bekvämare men det gav oss också en känsla av att sitta på ”apberget”. Att slippa gå över gatan till dåvarande pressrum uppvägde detta eftersom den effektiva tiden i montrarna blev längre. Här följer en liten rapport från tre av våra möten.

Rolex

Bland nyheterna visades Rolex nya version av Yacht-Master med 42 mm stor boett. Det fulla namnet är Oyster Perpetual Yacht-Master 42 och den karaktäristiska dubbelriktade roterbara boettringen i Cerachrom talar genast om för betraktaren vad det är för modell det handlar om. Snyggt till den svartlackade urtavlan med vitguldsdetaljer och det svarta gummibandet.

I boetten sitter kaliber 3235 vilket är för första gången i en modell som ingår i Rolex Yacht-Masterserie.

Zenith

Att bearbeta ytan på klockornas boetter har blivit en trend. Det starkaste initiativet tog Audemars Piguet förra året med versionen av Royal Oak för dam med hamrad boett och länk. Utseendet på den bearbetade metallen blev så hyllad att även de större storlekarna av Royal Oak gavs samma vackra yta eftersom de manliga kunderna efterfrågade det.

Zenith har hakat på denna trend på ett innovativt exklusivt sätt med klockan Defy Inventor.  Modellen som är utrustad med sitt extremt högteknologiska verk visades med en boett (44 mm) i borstad titan och bearbetad boettring i Aeronith. Ett material som är tre gånger ljusare än titan, tillverkat av aluminium med öppna porer, förstärkt med en polymer och blir på så sätt den lättaste aluminiumkompositen i världen. På denna boett sitter ett raffinerat svart band i gummi med midnattsblå alligatorbeläggning.

Tudor

Black Bay P01 från Tudor är ytterligare en intressant modell. Den är en baserad på en prototyp utvecklad i slutet av 1960-talet och som presenterades för US Navy.

År 1967 började Tudor, som levererat dykarur till US Navy sedan 1950-talet, att utveckla en teknisk modell som skulle ersätta dåvarande referensen Oyster Prince Submariner 7928.

Den nya klockan skulle uppfylla de specifikationer amerikanska regeringen stipulerat, som till exempel ny form som var resultatet av den senaste forskningen inom funktionalitet och ergonomi. Det ambitiösa projektet som gick under kodnamnet “Commando” blev aldrig verklighet utan fick sin plats i arkiven hos Tudor. Men nu, drygt 50 år senare, är det precis den modellen som står för inspirationen för US Navy Tudor Black Bay P01 med kaliber MT5612 med en 70-timmars kraftreserv.

Nästa år (2020) kommer Baselworld att genomföras 30 april – 5 maj, direkt efter senarelagda SIHH. Att det som jag skrev i början av texten – är stora förändringar på gång inom branschen – kommer bli spännande att följa.

 

 

FOTO:

Mia Litström

Rolex

Zenith

 

 

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed