Panerai Luna Rossa för team Prada

I den 36:e upplagan av America’s Cup, segeltävlingen som anses var den äldsta i världen, kommer Luna Rossas besättning segla med Paneraiklockor på handlederna.

Trofén för America’s Cup presenterades nyligen i en box tillverkad av Prada i närvaro av: Sir Ben Ainslie, skeppare på INEOS Team UK, Terry Hutchinson skeppare på American Magic, Max Sirena skeppare på Luna Rossa, Peter Burling, Helmsman Emirates Team New Zealand
Foto: Stefano Gattini

Italienska Luna Rossa var första team att anta utmaningen att försöka besegra Nya Zeeland, innehavaren av den åtråvärda stora trofén i silver tillverkad redan 1851, i det avslutande racet som ska gå i mars 2021.

-Som italiensk seglare och klockentusiast är jag stolt över partnerskapet, säger Massimiliano “Max” Sirena, skeppare på Luna Rossa och tvåfaldig vinnare av America’s Cup.

Jean Marc Pontroué, VD för Panerai, säger om klockan:

– Den är full av teknisk innovation, italiensk excellens och kärlek till havet.

Lorenzo Bertelli, son till Muccia Prada, presenterade i Monte Carlo tillsammans med sin far Patrizio Bertelli, VD Prada Group, att de inledande tävlingarna kommer att gå under namnet Prada Cup. Trofén i silver för den förberedande cupen är designad av Marc Newson och tillverkad av de bästa guldsmederna i Florens.

Om Mark Newson och klockor:

Han är formgivningsgeniet som i slutet av 1990-talet förändrade designen för armbandsur med Ikepod Hemipod som mätte 44 mm i diameter och som cementerade trenden med armbandsur med stora boetter stora. Senare har han formgivit ett par utgåvor av den kultförklarade bordsklockan Atmos för Jaeger-LeCoultre. Det är modell 561 (2008) och den senaste i baccaratkristall Atmos 568 (2017).

Panerai Submersible Luna Rossa:

Har boett tillverkad av karboteck (kolfiber) och är 47 mm i diameter. Materialet är ljus- och stöttåligt samt resistent mot korrosion. Boetten är vattentät till 300 meter. På bakboetten i svartbelagd titan finns Luna Rossa och America’s Cup-logotyperna samt en bild av båttypen AC75.

Botettringen är vridbar, urtavlan har inlägg av segelduk och index är väl synliga i alla väder och under vatten. Lilla sekundvisaren och visaren som markerar en andra tidzon har röda markeringar.

Verket är automatiska P.9010 med GMT funktion med tre dagars kraftreserv och datumvisningen sitter vid klockan 3.

 

Båtmodellen

Lagen kommer att tävla med AC75 som är en enskrovsmodell på 23 meter. De senaste två America’s Cup-tävlingarna avgjordes i katamaraner (två skrovsbåtar) och i farterna låg på 25 – 40 knop. Båtarna kom med hjälp av sina ”styltor” upp i farligt höga hastigheter och var mycket känsliga. Nu kommer seglingarna avgöras i AC75 som i och med konstruktionen med ett skrov ligger på en lägre maxhastighet som kommer ligga runt 20 knop. Nytt är också att man använder sig av mjuka segel och inte en fixerad vinge. Maxlast är 1 000 kg vilket tillåter elva besättningsmän och en gäst

Datum att lägga på minnet:

31 mars 2019 – då är det sjösättning av första AC75.

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed