Ulysse Nardin skruvar till X-faktorn

Med adjektiv som eXploration, eXtraordinary, eXcess, eXperience, eXcitement, eXtreme och compleX beskriver de sin senaste modell neXt,

Det är en konceptklocka med futuristisk, minimalistisk och rymdinspirerad design vilket förstärks av stora luminicerande detaljer och vitt gummiband med vita sömmar.

År 2001 visade Ulysse Nardin den första klockan i det som skulle bli en serie med namn Freak. Utseende, material, tidavläsning och teknik ställdes på ända jämfört med traditionella klockor och urverkskonstruktioner med rötterna i 1700-talet. Förutom en unik tourbillon var det också det första verket med kiselkomponenter.

Freak neXt är en arkitektonisk intressant pärla med högteknologiskt innehåll och ultramodernt utseende. Den synliga verkdelen i trapezform känns inspirerad av rymdskeppen i filmen Star Wars.

Oscillatorns låga massa i kombination med att det inte finns någon friktion från balansens svängningar eller skavande mot ytor gör att energibesparingen är stor.

Men det är egentligen ingen överraskning att de gör en klocka av denna typ. Den är det senaste greppet från Ulysse Nardin i utvecklingen av Freak konceptklockor. Vi har sett Ulysse Anchor escapement 2014, följt av Grinder 2017 och nu neXt.

Freak NeXt följer i de tidigare generationernas fotspår. Modellens flying oscillator i 3D-konstruktion, tillverkad i kisel, är inte bara iögonfallande den har också rejält med Super-LumiNova vilket ger den ett speciellt utseende i mörker.

Genom framsidans safirgals syns konstruktionen tydligt i toner av lila, blått eller grönt. Vilken färg man ser beror helt och hållet på från vilken vinkel man tittar.

Klockan har 70 timmars kraftreserv eftersom verket använder kraften sparsamt på grund av att ingen friktion finns och inga juveler behövs. Den enda friktion som finns är ju bara luftmotståndet.

På Ulysse Nardin sägen man att målet har varit att skapa ett verk utan slitage eller oljebehov.

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed