Cigarrer för de utvalda matchade med klocka i tre limiterade serier

Från Zeniths sida har man alltid varit förtjust i fina cigarrer och respekterat hantverket i tillverkningen. Därför är det inte konstigt att företaget gjorde gemensam sak med Kubas 21:a Habanos Festival, en av världens mest prestigefyllda händelser när det gäller fina cigarrer. I år firade man dessutom att Trinidadcigarren fyllde 50 år.

Namnet på cigarren kommer från den kubanska staden Trinidad, en stad i provinsen Sancti Spíritus. Den vackra 1500-talsstaden La Santisima Trinidad (den heliga treenigheten), är upptagen av UNESCO som ett historiskt monument och ligger på Kubas sydkust.

Märket har tillverkats sedan 1969 av El Laguito men det var först på tidigt 1990-tal som det uppmärksammades ordentligt. Avalino Lara, före detta hög tjänsteman på El Laguito, berättade då för omvärlden att Trinidad var den exklusiva cigarren och som bara Fidel Castro fick ge att ge bort som diplomatisk gåva.

Cigarren lanserades först i februari 1998 till konsumenter på Kuba och året därpå fick kunder i Europa köpa den.

Idag finns ett växande intresse från Kina för exklusiva cigarrer, vilket har gjort att försäljningen av kubanska cigarrer nått nya höjder.

Förra året sålde Kuba cigarrer för 537 miljoner US dollar, en ökning med sju procent från 2017. Värt att notera är att i Kina samma år ökade sin konsumtion med 55 procent.

– Kina är den andra största marknaden för Habanos efter Spanien, säger bolagets vice vd José María López Inchaurbe.

Trinidadcigarren är känd för sin rika, aromatiska och mustiga smak och tillverkas med stor omsorg i Cohibas berömda El Laguito-fabrik.

Zenith Pilot Type 20 Chronograph Trinidad som tillverkas för jubiléet finns i roséguld, samt gult och vitt guld. Verket i boetten är förstås av El Primero, ett kultverk som är jämnårigt med cigarrerna.

Urtavlan har ett fantastiskt mönster med motiv av tobaksblad samt 50-årslogotypen och kraftiga arabiska siffror som ger tavlan en stark karaktär. På boetten, om 45 mm i diameter, sitter en rejäl krona och stora kronografknappar. Alla klockor har band i kalvskinn präglat med Trinidad-logotypen, vilket ger en mycket speciell struktur.

Utgåvan är limiterad till 50 exemplar i varje utförande.

En Trinidad är “totalt en mano”, helt handgjord, och har ett ringmått på 40, en längd på 7 och 3/4 tum (195 mm) och säljs i en ovanlig förpackningsstorlek på 24 cigarrer, samt i skåp som rymmer 50 stycken.

Tobak, örter, blommor och ”ett stänk” av bönor ger Trinidadcigarrerna smak. Det sägs att det alltid finns ett uns av hemlighetsmakeri bakom cigarrtillverkning och när det gäller Trinidad är andelen hemligheter mycket större, säger Jose Marie Lopez vice vd för Habanos S.A, som säljer och distribuerar de världsberömda rökverken.

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed