Klockor för proffspiloter

IWC har sedan 2007 tillverkat pilotklockor i serien Top Gun döpta efter utbildningsprogrammet Strike Fighter Tactics Instructor inom U.S. Navy där de bästa piloterna utbildas.

Pilot Watch Double Chronograph Top Gun är den första pilotklockan från IWC med boett tillverkad i Ceratanium.  Ett material som utvecklats av IWC och som är lika lätt och robust som titan samtidigt som det är hårt och reptåligt som ceramica.

Men båda materialen har sin akilleshälar om de utsätts för extrem påverkan, ceramica kan spricka och titan kan repas. Men strukturen för IWCs legering gör att det färdiga materialet tål betydligt mer påverkan och att ytan blir omöjlig att repa.

-Den matta svart boetten gör dessutom att det inte blir några solblänk vilket kan distrahera piloten under flygningen. Kombinationen ceramika och titan är också extremt korrosionsbeständigt och tål därför fuktig och salt havsluft, säger Christian Knoop, Creative Director IWC.

Foto: Mia Litström 

Det har tagit fem år att utveckla klockan och den dubbla kronografen har en integrerad split second-mekanism så att man samtidigt kan mäta två korta tidsperioder. Den drivs av kaliber 79420 med automatisk uppdragning och har en kraftreserv på 44 timmar.

 

IWC har också valt att göra boetter till pilotklockan i sandfärgad Ceramica med matchande textilarmband. Vilket är väldigt snyggt!

Den sandfärgade keramiken är inspirerad av färgerna i Mojaveöknen där den militära anläggningen Naval Air Weapons Station China Lake ligger. Den är med 4 500 km² den amerikanska flottans största markanläggning.

Chronograph Top Gun Edition “Mojave Desert”, Ref. IW389103, tillverkas i begränsad upplaga om 500 exemplar. Den matchar perfekt de uniformer som bärs av Navy-piloterna och är resultatet av en kombination av zirkoniumoxid med andra metalloxider. Verket är kaliber 69380 och kraftreserv är 46 timmar.

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed