Dyrbart, hårt och glänsande som månen en klar natt

”Understated” är bara förnamnet på denna eleganta klocka från Vacheron Constantin, ett av mina favoritmärken.

Vacheron Constantin startade redan 1755 på adressen Saint-Gervais i Genève och håller traditionen med att tillverka urverk som har rätt att bära staden Genèves hallmärke vid liv.

På 1700-talet lutade husen i kvarteret både hit och dit, idag står husen betydligt stadigare i flodbanken vid företagets adress som är densamma som vid starten.

Platina har en speciell ställning som metall för klockor hos Vacheron Constantin. Sedan år 2006 tillverkar de med viss regelbundenhet klockor i Collection Excellence Platine. Serierna är alltid limiterade och nu har de lanserat en ny version av modellen Traditionnelle med manuellt verk. Den nya klockan har boett, krona, spänne och sömmar i 950 platina. Den limiterade upplagan innehåller bara 75 exemplar.

Traditionnelle Manual-Winding Collection Excellence Platine CEP

Med undantag av timmarkeringar och visare som är i vitt guld, är resten av den metall vi ser platina. För att ytterligare förfina de 75 exemplaren är sömmarna på läderbanden sydda med en tunn tråd av platina tvinnad med en silkestråd. Med en lupp ser man detta tydligt.

 

 På den blästrade urtavlan med långa och smala timmarkeringar går en skala för minuter innanför boettens innerkant i form av en järnvägsräls och mellan klockan fyra och fem sitter en liten gravyr med bokstäverna Pt och siffrorna 950 som på ett väldigt diskret sätt visar att modellen tillhör den lilla gruppen klockor som kallas Collection Excellence Platine.

Boetten som är 38 mm diameter har safirbaksida där verket 4400AS är fullt synligt.

Värt att veta om platina

Inom klockindustrin används det huvudsakligen för boetter. År 2008 tillverkades 21 263 klockor i platina, men när finanskrisen slog till halverades produktionen. Sedan 2011 har tillverkningen ökat märkbart och även om en mycket liten mängd platina används för klockor varje år i jämförelse med guld, har nästan alla prestigemärken en platinaklocka ”högst upp” i sitt utbud.

 

Platinaklockor tillverkas vanligtvis av 95 procents ren platinalegering som kan innehålla ruthenium,wolfram eller palladium.

Det tar tre gånger längre tid att producera en boett i platina än en i guld eftersom långsammare verktygshastighet måste användas och dessutom med ett lägre tryck för att minska friktionen som sliter på verktygen.

Eftersom guld och platina har olika egenskaper handpoleras platinan i boetterna med speciella polermedel. Det gör att man får bort alla bearbetningsmärken eftersom man under arbetets gång använda finare och finare slippasta för att man ska kunna få fram det eftertraktade skinandet ”månskensutseendet” på metallen.

Platina är den dyraste av ädla metaller på marknaden och efterfrågan ökar. Anledningen är att 80 procent av all tillgänglig platina används i bilindustrin, bland annat till katalysatorer.

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed