I smyckeskrinet med Charlotte Lynggaard

Vad Jeanne-Antoinette Poisson, mera känd som Madame Pompadour, hade i sitt smyckeskrin vet vi inte men det var säkert både vackra och betydelsefulla smycken. Hon var ju officiell älskarinna till kung Ludvig XV av Frankrike från 1745 fram till sin död 1764 och lär ha haft ett och annat minnesvärt smycke i sitt skrin av guld.

Charlotte Lynggaard har följt i sin far Ole Lynggaards fotspår och designar smycken i samma anda men i sin egen stil. Inspirationen är naturen, gärna i kombination med bohemiska sammanhang vilket syns i bland annat Circus och Gipsy kollektionerna.

Här kommer Charlottes svar på om vad innehållet i en kvinnas smyckeskrin kan berätta om ägarinnans liv:

-Ett smycke är oftast givet eller skaffat till ett särskilt tillfälle därför är innehållet i en kvinnas smyckeskrin något som berättar hennes personliga historia.

-Innehållet i smyckeskrinet är en samling av viktiga tillfällen i hennes liv, alltifrån förlovning och vigsel, till när hon blev mamma, att hon är dotter och kanske någons syster. Där finns ofta också symboler för milstolpar i karriären eller personliga framgångar på det privata planet. Det visar också om hon bryr sig om valen eller om hon är tacksam för det. Innehållet visar också om hon bär smycken i vardagen och/eller till gala.

Är det viktigt att ha många olika typer av smycken?

-Absolut inte! Alla kvinnor bestämmer själva vad de ska bära och vad hon vill visa genom sitt val. Ett par icke iögonfallande örhängen kan på röda mattan visa att det är klänningen som är viktigast. Men när de bärs till jeans och t-tröja kanske är det kanske ett utryck för mod och kaxighet.

Vilken typ av smycke passar vid specifika tillfällen?

-Vilket smycke som helst- det beror helt på bärarinnan. En del vill ha små delikata smycken andra bär helst statement pieces. Några bär vita diamanter medan andra väljer färgstenar. Det finns inget fel eller rätt. Däremot gör valet vid ett köp av juvel som present det. Då är det bra att ha iakttagit kvinnan i fråga för att sedan göra ett val utifrån det man registrerat.

Vad säger ditt eget smyckeskrin om dig själv?

-Jag jobbar ju inom fine jewellery segmentet och är svag för att klä upp mig med smycken som visar att kvalité, hantverk och design är viktigt för mig. På designsidan är det de små detaljerna som appellerar till mig men jag är också väldigt svag för antika juveler.

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed