Blöt biltävling – Rolex 24

Rolex 24 på Daytona International Speedway i söndags (27 januari) blev en blöt föreställning och behövde kortas för det blev för farligt att köra på banan som stod i vatten.

Daytona International Speedway som ligger vid Daytona Beach är en tri-ovalformad bana som proffsen säger. Den är 2,5 miles (ca 4 km) lång och det finns plats för 168 000 åskådare.

Grunden till tävlingen lades redan 1962 men då var den ”bara” tre timmar, år 1966 ökades detta på och 24-timmastävlingen föddes.

Det var den 27:e gången tävlingen genomfördes med den Schweiziska ”kronan” som samarbetspartner. Den kördes under extrema väderförhållanden, vilket resulterade i att den avslutades under röd flagga. Det var nr 10 Konica Minolta Cadillac DPi-V.R. som knep den övergripande segern. Jordan Taylor, Renger van der Zande, Fernando Alonso och Kamui Kobayashi ledde klart under den torra delen av tävlingen innan regnet fick dem att i nio timmar kämpa i vatten.

Den ärtgröna Lamborghini 2019 Huracan GT3 vann klassen GTD.

Det var ett race som var mycket mer krävande än vanligt på grund av vädret. Det blir mer intensivt för förarna och minsta lilla misstag gör att du åker ut. Efter fjorton och en halv timme tvingade det intensiva regnet fram ett antal åtgärder från ledningen. En svensk förare deltog i tävlingen, i bil nummer 81 tillsammans med Ben Hanley, Storbritannien, Nicolas Lapierre.

Rolex och Daytona i kombination går tillbaka till tidigt 1900-tal och den tid då Daytona Beach lockade hastighetsentusiaster på grund av sin långa, platta och väldigt fasta raksträcka av sand. Ungefär 14 hastighetsrekord sattes där, fem av Sir Malcolm Campbell, inklusive den snabbaste officiella tiden som registrerats på plats. Det var 444 km/h (196 mph) och gjordes år 1935 i hans märkvärdiga Bluebird. På Sir Campbells handled satt då en Rolex.

År 1992 blev samarbetet mellan bana och klocka verklighet även på pappret och det har nu 27 år på nacken och hela evenemanget har i folkmun fått smeknamnet “The Rolex” och alla i racingvärlden vet vad som menas med det.

Amerikanske föraren Scott som vann 2013 säger:

”När du vinner ett race på Daytona och får en Rolex Daytona med gravyren “Winner” ingraverad på baksidan, blir det inte bättre”.

Ingen nuvarande eller tidigare förare lär ha något att invända mot den kommentaren.

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed