Juveler att ta tiden med

Cartier är ett av de bästa designmärkena för damernas handleder när det gäller smycken som också visar tiden.

Jag brukar förespråka mekaniska urverk i klockor, med eller utan automatisk uppdragning, men när det gäller Cartier är det designen som i första hand talar och då är det okej  att ett eller annat quartzverk slinker med.

Av de klockor som visades i Cartiers monter är Baginoire modellerna i en klass för sig. De är kult och härrör sig från 1912 då Louis Cartier valde att ta den traditionella runda klockformen och dra ut den så det blev två utsträckta kurvor och fick form av ett badkar (baignoire franska för badkar).

Modellen peakade i slutet av 1950 talet och under 1960-talet blev den väldigt populär i London i takt med att “Swinging London” exploderade. Då kom Baignoire Allongée, en ännu mera utdragen form av modellen som ”kramar” handleden, och den tillverkades i Cartiers ateljéer i London. På den tiden fanns tillverkning i Paris, New York och London vilket inte är fallet idag. Årets Allongémodell har en extravagant boettring i skulpterat guld i en teknik kallad Clou de Paris.

Klassikern Panthère de Cartier utvecklas ständigt och två nya varianter presenterades: Manschettklockan och Minimodellen.

Manschettmodellerna har ett ocentrerat ur med diamanter runt den fyrkantiga boetten matchat med ”utströdda” diamanter på det breda armbandet som är något glesvävt så huden syns igenom.

Mini Panthére är verkligen en miniklocka som passar ihop med andra armband och den har förstås ett quartzverk på grund av sin litenhet.

Men det är Cartier Libre som är jag extra svag för. Det är den serie där Cartiers kreative chef för urtillverkningen, Marie-Laure Cérède, får ta ut svängarna och förvalta designarvet från legendariska Jeanne Toussant.

FOTO: Cartier

Modellen Tank Chinoise är ett fantastiskt exempel på hur man ”gör om” en Tank från 1921 med rubiner, svart emalj och diamanter. Modellen tillverkas i begränsad upplaga på 100 exemplar. Även här sitter det ett quartzverk i boetten.

Baignoire Allonge med tilläggsnamnet Celadon finns i Libre serien i två fantastiska varianter. Båda är limiterade till 50 individuellt numrerade exemplar. Den i vitt guld har smaragder och Paraiba-turmaliner samt en drös av diamanter.

Den i gult guld har gula safirer, svarta spineller och lika mycket diamanter. Båda har dessutom en stor diamant i kronan och mekaniska verk.

FOTO: @mialitstrom.se

 

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed