Ikon i flera versioner i samband med jubileum

A. Lange & Söhne har i sin nuvarande form 25-årsjubileum och på SIHH visades klassikern Lange 1 i en uppgraderad version som tillverkas i 250 exemplar.

Det var ju så att A. Lange & Söhne, efter andra världskrigets slut 1948, exproprierades av den sovjetiska förvaltningen. Företagets egendomar, med adress Glashütte i Sachsen som ligger på den tyska sidan om gränsen till Schweiz, upphörde att existera vilket var en sorgens tid för familjen.

Men ett par veckor efter det att Berlinmuren revs och den östtyska regeringen kollapsade 1990 klev grundarens sonson, Walter Lange, fram för att starta upp tillverkningen igen och åter göra världens bästa klockor med namnet Lange på urtavlan. Till sin hjälp hade han en av klockvärlden mest inspirerande entrepenör.

Günter Blumlein, en stark karaktär inom branschen och ägare av Jaeger-LeCoultre och IWC, skapade han tillsammans med Walter Lange en återkomst för varumärket som är enastående och till sin karaktär många gånger rörande. Till sin hjälp hade den även Hartmut Knothe som var konsult åt dem.

År 1994 visade de fyra klockor för pressen, de poserade vid tre och en halv meter höga bilder av dem och de blev mottagna med jubel.

Modellen Lange 1 som visades på mässan är i vitt guld, har manuellt verk med 72 timmars kraftreserv, en pampig gravyr på bakboetten (som går att öppna) som föreställer huset i Glashütte med rötter tillbaka till 1873. Under luckan döljer sig självklart ett vackert urverk.

Under året kommer nio till jubileumsmodeller att presenteras. Datumet för releaserna kommer alltid vara den 24:e i månaden så det gäller att hålla ögonen öppna, det finns idag ingen lista på de kommande lanseringarna.

FOTO: Mia Litström och arkiv

Britta Rossander

Britta är oberoende frilansjournalist med klockor som specialitet sedan 30 år. Vän till Nymans Ur 1851, chefredaktör för MOMENTO Magazine, klockredaktör för Gran Turismo, medarbetare på 00/24 WatchWorld, ansvarig redaktör för Beridna Högvaktens tidning och ingår också i Watchstars.com, den internationella oberoende föreningen för utvalda klockjournalister.

No Comments Yet

Comments are closed